Oldal kiválasztása

Hogy ne maradjatok le a legfrissebb tartalmakról like-oljátok Facebook oldalunkat!

A napokban sokakat foglalkoztatott az a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek az esküvőkre vonatkozóan magyaroroszágon a koronavírus járványnak, ha esetleg elterjedne. Nem szeretnék spekulációkba bocsátkozni, pánikot pedig végképp nem szeretnék kelteni. Így megpróbálom tényszerűen leírni nektek, a lehetőségeket, egyrészt a törvényeink, egyrészt az olasz állapotokat mintául véve.

Nos. Először is sajnos el kell fogadnunk azt a tényt, hogy Magyarországon is lehetnek korlátozások. Olaszországból kiindulva amennyiben a mi kormányunk is úgy ítéli meg, hogy járványügyi veszélyhelyzet van, korlátozhatja a tömegrendezvényeket. Tömegrendezvénynek nagy létszámú csoport (általában 100 fő felett) egy légtérben való egyidejű tartózkodását jelenti. Ez lehet az első lépés, amennyiben pedig a vészhelyzet fokozódna a korlátozás akár minden rendezvényre is kiterjedhet.

Az év ezen szakaszában már sokaknak megvannak a szerződései, foglalásai az esküvőre. Az esetleges korlátozással kapcsolatban jó tanácsot nehéz adni. Amire viszont érdemes odafigyelni az a szerződés. Aki még nem kötött szerződést a szolgáltatókkal azoknak jó tanács lehet, hogy a szerződésbe kerüljön bele a VIS MAIOR helyzetre vonatkozó pénzvisszatérítés. A VIS MAIOR egy olyan kialakult helyzet, amiről egyik fél sem tehet, mégis valamelyik fél (vagy mindkettő) kénytelen elállni a szerződésben foglaltakról valamely elháríthatatlan külső tényező okán. Így a befizetett összeg nagy része visszajárhat. Javaslom amennyiben van rá lehetőség a meglévő szerződéseket próbáljátok meg módosítani, hogy egyértelműen bele kerüljön ez a rész, amennyiben nincs, benne úgy akkor sincs nagy tragédia, mert a VIS MAIOR helyzetet alapvetően a Ptk. szabályozza.

A másik nagy csoport, amiről beszélnünk szükséges az a nászút. Lemondhatjuk az utazást, ha tudjuk, hogy az adott országban sok fertőzött van, viszont azt mindenképp érdemes tudni, hogy addig a pillanatig, amíg egy repteret vagy egy országot le nem zárnak addig nincs elháríthatatlan akadály, tehát nem VIS MAIOR helyzet így a befizetett összeg nem jár vissza lemondás esetén. Ebben az helyzetben kizárólag az útlemondási biztosítás lehet a megoldás, itt is pontosan nézzetek utána, hogy a megkötött biztosítás szerint a befizetett összeg hány százalékát fizetik vissza. A jogszabályok, egyértelműek abban a kérdésben is, hogy a légitársaság vagy az utazási vállalkozó VIS MAIOR esetén is köteles segítséget nyújtani az utasoknak.

Jelen pillanatban még nem beszélhetünk az esküvők tömeges lemondásáról, de készüljünk fel a legkellemetlenebb helyzetekre is.

Legfrissebb bejegyzések