Barion Pixel
shinybride_logo_hinto1

Hogyan gőzöld az esküvői ruhád?

Ráncok, tűnjetek el!

Az esküvőd nem egy átlagos nap, és nem mindegy mit fogsz viselni. Ezek a ruhadarabok valószínűleg komoly pénzügyi kiadással járnak – a Brides American Wedding Study szerint egy esküvői ruha átlagos költsége 200 000-600 000 forint volt 2022-ban –, és nagy valószínűséggel béreltél egy kiváló esküvői fotóst is, aki dokumentálja majd minden mozdulatod  a ruha viselése közben.

Mindez az előzetes befektetés csak akkor logikus, ha azt szeretnéd, hogy az esküvői szetted a legjobban nézzen ki, ezért a ráncok és gyűrődések kiküszöbölése feltétlenül szükséges. „Egyes ruhadarabok jól bírják a szállítást, míg mások nem” – mondja Beth Chapman esküvői divatszakértő. „A friss gőz az esküvő napján tökéletessé teszi a ruhát”

A szakértő mesél

Beth Chapman a The White Dress By the Shore menyasszonyi ruhaszalon és a Beth Chapman Styling tulajdonosa, amely esküvői stílust tanácsadást és esküvői öltözködési szolgáltatásokat nyújt párok számára.

Mindazonáltal azokat, akik nincsenek hozzá szokva a különböző anyagok vasalásához, gőzöléséhez, kissé megijedhetnek a gondolattól, hogy egy drága ruhadarabot gőzöljenek, vasaljanak egy ilyen „minden szemmel őt kísérő” pillanat előtt. Szerencsére ez nem egy bonyolult folyamat. Olvassd el mindazt, amit tudnod kell az esküvői ruhák és kiegészítők gőzölésével kapcsolatban, beleértve a gőzölő legjobb előkészítését, és ami talán a legfontosabb, hogy mely anyagokon ne használd.

Mit kell gőzölni és mit vasalni?

„Ami a ruhákat illeti, minden, ami szintetikus szövet vagy szintetikus keverék, gyönyörűen kigőzölhető” – mondja a szakértő. Egyes selymeket – különösen a taftot és a selyemfeketét – érdemes vasalni, mivel gőzöléskor hajlamosak ráncolódni, és a hatás csak rosszabbodik, minél többet gőzöljük azokat.

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy az öltönyöket és a szmokingokat is gőzölni kell. Óvatosnak kell lenned a vasalóval, különösen, ha nem vagy profi, mert fényessé teheti az öltönyszövetet  Ennek ellenére az öltönyhöz viselt ingeket vasalni kell. Gőzölhetsz egy inget, ha nem áll rendelkezésre vasaló, de vasalva rendezettebb megjelenést kapsz. Csak győződj meg arról, hogy az anyagnak megfelelő beállítást használsz. (Ne aggódj, a vasaló tárcsán lesznek útmutatások.)

Van olyan amelyet soha nem szabad gőzölni?

 Puha rakott, ráncolt szoknya. “A gőzölés hatására a redők kijönnek az anyagból, különösen, ha selyem

Hogyan válasszunk gőzölő?

Nem kell új felszerelést vásárolni kizárólag az esküvő napjára. A művelethez szinte bármilyen utazási méretű gőzölő, tökéletesen megfelel. 

Extra tanács: minél kisebb a gőzölő víztartálya, annál többször kell feltölteni vízzel, és annál tovább tart a gőzölési folyamat.

Hogyan készítsük elő a gőzölőt?

Az első és legfontosabb: töltsd fel a tartályt egy adag friss vízzel, hogy megakadályozd a dohos szagok átjutását a ruhára. Míg egyes YouTube-oktatóanyagok arra ösztönözhetnek, hogy a gőzölőfejet vászonnal vagy más könnyű anyaggal fedd le, nehogy szennyeződés vagy zsír kerüljön a ruhára, a szakember nem ajánlja ezt a megközelítést. Előfordulhat, hogy nedvesség gyűlik össze a fejben, aminek következtében vízet fröcsköl a gép , de inkább alaposan tisztítsd meg a fejet egy alkoholos törlőkendővel, majd száraz papírtörlővel – vagy egy kisebb tiszta textillel töröld végig a felületet, hogy eltávolítsd a maradék nedvességet is.

Miután a fej megtisztításra került, kapcsold be a gőzölőt, és hagyd működni néhány percig. Ha a gőzölő vizet fog spriccelni, ez valószínűleg az első bekapcsolásakor fog megtörténni, ha látod és érzed a gőzölőfejből kiáramló forró levegőt, akaszd fel a ruhát egy ajtóra, szekrényre vagy más magas felületre, majd kezdd el a munkát szépen óvatosan.

Hogyan gőzöljünk esküvői ruhát?

Egy kezdő számára, aki először gőzöl, az megijedhet a folyamattól, de a legjobb, ha fel-le mozdulatokkal gőzölgeti, miközben a gőzölőt 5-7 cm távolságra tartja a szövet felületétől. Várd ki, hogy a ráncok eltűnjenek Ebben a folyamatban a legfontosabb, amit tehetsz, az az, hogy türelmes leszel – vagy valaki másra bízod a feladatot. A folyamat akár két órát is igénybe vehet egy különösen nagy ruhánál, uszállyal együtt.

Ezeket a hibákat kerüld gőzölés közben!

Ha a gőzölő vízfoltot hagy maga után, ne aggódj! Meg fog száradni. A legjobb, ha áttörlöd  papírtörlővel, és felitatod a vizet amennyire csak tudod, és folytatod a gőzölést. A további gőz segít elvezetni minden nedvességet, amely az anyagban van, így kisebb valószínűséggel hagy bármilyen vizet az anyagon. Használhatsz hajszárítót is a legalacsonyabb meleg fokozaton a folt gyors kiszárításához. (ezzel csak óvatosan, legalább 3-4cm távolságból)

Ha a ruha szoknyája több rétegből áll, a felső réteg gőzölése önmagában nem garantálja a sima megjelenést – különösen, ha puha és légies a szoknya. Ehelyett minden réteget külön-külön gőzölj meg belülről kifelé haladva, hogy a szoknyának megfelelő esése legyen, és gyűrődés mentes legyen a végeredmény.

 

Forrás: Brides.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is.
Facebook
Ezeket olvastad már?